CURIOZITAȚI


  • Știați că...  
  •                                              

          Internet-ul nu ar însemna nimic fără motoarele de căutare. Google, Bing şi Yahoo deţin supremaţia în acest domeniu. Monopolul înseamnă în general plafonare. În continuare vă voi prezenta o listă cu motoare de căutare ce pot furniza rezultate destul de bune în căutări                                                                                             

  • Știați că...   

      Mulţi cred că simbolul @ – în engleză “at”, este produsul INTERNET-ului, însă originile sale sunt mult mai vechi. În 1971, Roy Tomlinson a creat prima aplicaţie software destinată trimiterii de mesaje email pe reţeaua ARPANET (predecesoarea INTERNET-ului). Pentru a separa numele utilizatorului de numele serverului (domeniului) pe care erau găzduite adresele email, Tomlinson a folosit simbolul @. De exemplu : adresa email ilie.george@despretot.info ne spune că, utilizatorul ilie.george este localizat “at” – la, domeniul despretot.info. Motivul principal al alegerii acestui simbol a fost însă altul : el nu era folosit în limbajul curent, astfel încât, putea fi utilizat pentru a delimita denumirea utilizatorului de cea a domeniului fără a exista riscul ca cineva să îl introducă într-o adresă de poştă electronică. Un alt motiv, a fost acela că, era prezent pe toate tastaturile calculatoarelor din 1971.

După cum am precizat la începutul articolului, simbolul @ nu a fost inventat în era INTERNET-ului. Unde a fost utilizat pentru prima dată, rămâne în continuare un subiect de discuţie, dar este sigur faptul că, a fost consacrat în domeniul tranzacţilor comerciale şi în contabilitate. Pentru a evita confuziile dintre expresiile “preţul a 2 portocale la 1 leu” = 2 lei şi “preţul a 2 portocale la 1 leu” = 1 leu, a fost utilizat simbolul @, astfel încât prima expresie a devenit : “preţul a 2 portocale@1 leu”, fapt ce a eliminat astfel de erori frecvente in documentele contabile.


  •   Știați că...



O închidere pentru 24 de ore a site-ului Wikipedia, poate produce efecte dezastruoase în întreaga reţea Internet. Conform Alexa.com, Wikipedia se află pe locul 6 în topul celor mai accesate site-uri. Zilnic, 14 % din utilizatori vizitează acest site. Cei mai mulţi ajung pe Wikipedia ca urmare a rezultatelor furnizate de motoarele de căutare, astfel ca, o astfel de acţiune le poate provoca celor de la Google probleme imense, printre care şi o creştere foarte mare a consumului de energie electrică în locaţiile în care au dispuse serverele.

Google foloseşte pentru găsirea paginilor web precum şi pentru actualizarea celor deja existente, aşa zişii roboţi – Bots. Aceştia sunt reprezentati de aplicaţii software programate să caute pe Internet pagini noi sau proaspăt modificate. De exemplu : la găsirea unei noi pagini, aceasta este indexată în baza de date, după care este procesată conform algoritmului Google, pentru a putea fi afişată la o căutare în baza rangului Page (Page Rank). Din motive lesne de înţeles nu sunt disponibile informaţii exacte despre modul în care funcţionează algoritmul de clasificare Google, însă este cunoscut faptul că, acesta este unul adaptiv, bazat pe inteligenţa artificială (reţele neuronale).

Cum zilnic, 14% din utilizatorii Internet accesează Wikipedia prin intermediul motoarelor de căutare, o dispariţie bruscă a paginilor către care se îndreaptă aceştia, va determina motoarele de căutare să se reconfigureze, în primă fază prin căutarea paginilor dispărute şi ulterior prin reconfigurarea rezultatelor căutărilor pe baza cuvintelor cheie. Prima fază a acestui proces poate consuma o cantitate imensă de bandă de transfer, lucru ce poate duce la blocarea infrastructurii Internet. Ambele faze vor consuma cantităţi imense de energie electrică.

Jimy Wales, fondatorul Wikipedia, a postat recent pe contul său de Twitter faptul că intenţionează să închidă pentru 24 de ore site-ul, ca un protest împotriva a două proiecte de lege ale senatului American ce condamnă pirateria online. Mesajul său îi sfătuieşte pe elevi să îşi facă temele mai devreme, deoarece le va lipsi sursa obişnuită de inspiraţie. Dar demersul său poate produce efecte neaşteptate….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu